Äitiyslomalaisen arkea

hillasblog-20175

hillasblog-20176

hillasblog-20178

mde

hillasblog-20174

hillasblog-20177

hillasblog-20172

hillasblog-20173

Äitiyslomalaisen arki – millaista se on? Minun mielestäni se on ihanaa. Olen nauttinut tästä ajasta vauvan kanssa kotona todella paljon. Erityisesti nyt, kun elämä alkaa helpottaa ja saamme nukkua kunnon yöunia. (kannattaako tätä julistaa näin ääneen, ensi yö meneekin varmaan valvoessa. ;)) Ajattelin kertoa siitä, millaisilta meidän päivämme yleensä näyttävät ja millaisessa rytmissä elämme.

Vauva herää yleensä noin kymmenen aikaan. Joskus olen ehtinyt itse syödä aamiaisen sitä ennen, toisinaan herään vasta yhtä aikaa vauvan kanssa. Riippuu enimmäkseen siitä, kuinka monta kertaa olen imettänyt yöllä eli onko yöllä tullut herättyä usein vai onko selvitty parilla kerralla. Jos yösyöttöjä on tullut vain yksi tai kaksi, herään yleensä jo aikaisemmin ennen vauvaa.

Tällä hetkellä vauva jaksaa tankata iltaisin enemmän, syö vatsansa täyteen ja jaksaa nukkua ensimmäisen pidemmän pätkän aamuyön tunneille saakka. Esimerkiksi viime yönä syötin ensimmäisen kerran vasta aamu neljältä, sitten kuudelta, seitsemältä ja kymmeneltä kun hän heräsi. Yö tuntui todella helpolta ja saimme molemmat pitkät yöunet ja heräsimme virkeinä uuteen päivään. Toivon, että tämä tilanne ei olisi vain hetken huumaa. Toki tiedän, että tiheän imun kausia varmaan vielä tulee kun vauva tilaa lisää maitoa, mutta tällä hetkellä vaikuttaisi, että yöt ja nukkumiset alkavat helpottaa. 🙂

Vauvan herättyä teemme aamutoimet. Vaihdan vaipan, puemme päivävaatteet päälle ja usein leikimme hetken aikaa olohuoneen lattialla. Sen jälkeen on taas jo vauvalla nälkä, joten tankataan. Aamupäivisin vauva jaksaa olla yleensä noin puolitoista tuntia hereillä ja sitten kutsuu ensimmäiset päiväunet. Aamupäiväunien koittaessa puen itsekin ulkoiluvaatteet/treenivaatteet päälle ja lähden tekemään vaunulenkkiä. Useimmiten teen noin tunnin kävelylenkin, jonka jälkeen toivon vauvan vielä hetken jatkavan uniaan vaunuissa, jotta saisin tehtyä itselleni lounaan. Aina siinä en kuitenkaan onnistu, vaan vaunuista kuuluu heräämisen ääniä juuri siinä vaiheessa kun olemme tulossa sisälle. Onneksi lounas odottaa usein valmiina jääkaapissa, kiitos edellisen päivän ruuanlaiton.

Myöhäisen lounaan jälkeen vietämme vauvan kanssa sisällä aikaa, leikimme, lähdemme hoitamaan asioita, tapaamaan ystäviä, käymään kaupassa, pyörimään kaupungilla tai sitten nukumme yhdessä päiväunet. Riippuen siitä, mikä on ollut unitilanne yöllä. Asumme hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella, joten liikkuminen vaunujen kanssa on helppoa. Helsingin keskustaankin pääsemme kätevästi, jos sinne on asiaa.

Viime viikkoina olen päässyt maistamaan jopa lattemamma-elämää. Siskoni ei vielä tiennyt tätä termiä, minullekin tämä oli vielä viime syksynä tuntematon käsite. 😉 Lattemammojahan ovat äidit, jotka viettävät äitiyslomaansa kahviloissa kavereiden ja vauvojen kanssa latte-kahvia nauttien. hehe, nyt tiedät sinäkin. Mutta oikeesti, se latte-kahvi maistuu aika hyvältä arkipäivänä rauhallisessa kahvilassa ystävän tai siskon kanssa, kun on loppujen lopuksi päässyt sinne asti.

Iltapäivällä Daniel tulee yleensä noin 16-18 välillä töistä kotiin. Laitamme ruokaa ja syömme yhdessä. Vietämme hetken yhdessä aikaa, juttelemme vauvan kanssa ja olemme vain.

Illat kuluvat sitten urheillessa, juoksulenkillä, kuntosalilla tai yhteisellä vaunulenkillä. Joskus mieheni ottaa vauvan mukaan juoksulenkille, siten saan hetken omaa aikaa. Tai rauhallisen hetken siivota kotia, pestä pyykkiä, lukea kirjaa tai kirjoittaa blogia.

Iltatoimet vauvan kanssa aloitamme kahdeksan yhdeksän aikaa. Käymme ehkä kylvyssä, tankkaamme tissillä yöunia varten, vaihdamme yöpuvun ja koitamme rauhoittua. Yöunet alkavat sitten vaihtelevasti 22-24 välillä. Riippuen enimmäkseen siitä, miten hyvin tai huonosti päivän aikana on nukuttu päiväunia tai tuleeko vauvalle hetkeksi iltaitkut. Vauvan mentyä nukkumaan tekisi joskus mieli jäädä itse kukkumaan, katsoa telkkaa tai lukea kaikessa rauhassa kirjaa. Olen kuitenkin pyrkinyt menemään lähes joka ilta yhtä aikaa vauvan kanssa nukkumaan, jotta seuraavana päivänä olisin sitten pirteänä taas. Yöunien laadusta kun ei pienen vauvan kanssa koskaan tiedä etukäteen. 🙂

Sellainen päivärytmi meillä tällä hetkellä kutakuinkin on. Tai sitten jotain ihan muuta… 😉 Elämä vauvan kanssa vaihtelee vielä paljon, mutta hyvään suuntaan ollaan ainakin menossa. 🙂

Postauksen kuvat olivat meidän eiliseltä vaunulenkiltä, kun lunta satoi sakeasti. Tunnin lenkki 10 cm lumihangessa sai hien pintaan.

<3 Hilla

 

 

Hilla Stenlund - Lifestyle-blogi

8 vastausta artikkeliin “Äitiyslomalaisen arkea”

  1. Ihania lumisia kuvia. 🙂 Kuulostaa mukavalta arjelta. Oma lapsi on jo vuoden ja kaksi kuukautta joten koko ajan pitäisi olla jotain touhua ja viihdykettä. 😀

  2. Kuulostaa kovin paljon samalta kuin meidän arki tällä hetkellä…Lisänä vain yksi 1v9kk, joka tuo melkoisesti lisätehoa päiviin 😉 Onnea on miehen äiti, joka asuu ihan lähistöllä ja touhuaa mielellään esikoisen kanssa, niin saadaan välillä äiti-vauva aikaa 😊

  3. Niin söpö vauva teillä! 🙂 Odottelen omaa vauva-arjen alkamista. Äitiyslomalla ollaan jo mutta vauva ei ole vielä syntynyt eli hetki on vielä ihan omaa aikaa. Saa nähdä kuinka käy :’)

    starbox.fi/tuijastateofmind

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta