Retkeily on parasta palauttavaa liikuntaa

Ulkoilu ja retkeily ovat mielestäni parhaimpia tapoja viettää sunnuntaipäivää. Kulkea pitkin rantakallioita, metsäpolkuja ja suon reunoja. Katsella kaunista luontoa ympärillä, hengittää raikasta ilmaa ja kävellä rauhallisesti edeten muutamia kilometrejä.

Ottaa ehkä eväät mukaan ja termoksellinen kuumaa juomaa mukaan. Pysähtyä laavulle, sytyttää nuotio ja nautiskella lounas metsän keskellä. Ilmaista huvia, ja joka kerta tunnen oloni sata kertaa rikkaammaksi palatessani kotiin metsäretkeltä.

Niin tänäänkin.

Olemme asuneet nyt reilun kuukauden uudessa kodissa Kirkkonummella. Kirkkonummella sijaitsee tunnetta luontokohde Porkkalanniemi. Olimme jo muutaman kerran puhuneet, että sinne menemme joku päivä kävelylle ja vihdoin tänään oli vapaapäivä ilman muita suunnitelmia. Aamupalan jälkeen puimme lämpimät ulkoiluvaatteet ja ajoimme reilun 20 minuutin matkan meiltä meren rantaan.

Porkkalanniemi on niemi Suomenlahden kapeimmassa kohdassa. Niemi on tunnettu lintualue ja sen eteläkärjessä sijaitsee maailmallakin tunnettu lintujen tarkkailupaikka, Pampskatan. Niemessä on myös majakka, merivartioasema sekä Rönnskärin lintuasema.

Porkkalanniemi oli yksi neljästä ensimmäisestä Suomen kansallispuistoista vuonna 1938, mutta puistoa ei perustettu uudelleen enää Porkkalan palautuksen jälkeen. Neuvostoliitto vaati Porkkalanniemen ja sen läheisyydessä olevan alueen luovuttamista rauhanneuvotteluissa ja saikin Porkkalan vuokra-alueen 50 vuodeksi käyttöönsä. Alue kuitenkin palautettiin Suomelle jo vuonna 1956. 

Niemen kärjessä on myös kesäisin suosittu uimapaikka, jonne tämän päivän retkemmekin suuntautui.

Merenkäynti oli kova ja piposta sai pitää kiinni. Tuuli oli jo tähän aikaan vuodesta purevan kylmä, mutta hyvällä varustuksella se ei pahemmin hetkauttaut. Katsoimme puhelimesta maastokarttaa ja kuljimme sen kanssa ensin metsiä pitkin etelää kohti ja saavuimme sitten rantakalliota myöden Porkkalanniemen kallioille, mistä nämä kuvatkin ovat peräisin.

Retkeily on parasta palauttavaa liikuntaa. Retkeily on mulle ja meidän perheelle tapa viettää aikaa yhdessä, mutta myös keino rentoutua. Luonnolla on kummallinen voima tehdä hyvää ja virkistää mieltä. Ainakin minulle luonnossa liikkumisella on sellainen vaikutus.

Luonnossa keskittyy lähinnä etenemiseen ja maisemien katseluun. Äänet, tuoksut ja värit herättelevät aisteja.

-Hilla

Motivaation parantaminen – mistä lähteä liikkeelle?

Motivaation parantaminen ja motivaation löytäminen ovat sanapareja, joista kuulee puhuttavan esimerkiksi liikunnan tai elämäntapamuutoksen yhteydessä. Miten voisin parantaa motivaatiotani tai mistä ylipäätään löytää motivaatiota haastavina aikoina tai silloin kun hetkellisesti ei huvita.

Coaching -taitojen kehittäminen ja motivaation valmentaminen oli viimeisimmän lähijakson teemana health coach -opinnoissa. Keskustelimme aluksi ylipäätään siitä, mitä motivaatio on. Suomenkieleen tuo sana tulee lainasanana englanninkielestä motivation. Voisiko sanan motivaatio kääntää jotenkin suomeksi? Ehkäpä motivaatiota voisi kuvailla eteenpäin työntäväksi voimaksi, vetovoimaksi, energian lähteeksi tai innoksi. Toisaalta, voihan motivaatio kummuta myös negatiivisesta tunteesta.

Mitä motivaatio on?

Motivaatio voidaan määritellä tilaksi, joka määrää, miten vireästi ihminen toimii ja mihin hänen mielenkiintonsa on suuntautunut. Motivaatio jaetaan usein sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Tällöin tarkastellaan motivaation lähteitä, jotka poikkeavat toisistaan käyttäytymistä ohjaavien ja suuntaavien motiivien sekä palkkioiden puolesta. Motivaatio voi olla samanaikaisesti sisäistä ja ulkoista, mutta tällöin jompikumpi niistä on useimmiten hallitsevassa roolissa.

Ulkoinen ja sisäinen motivaatio

Yksinkertaisena esimerkkinä sisäisestä motivaatiosta voisi olla oma henkilökohtainen kiinnostus esimerkiksi musiikkia kohtaan ja siksi henkilöllä on sisäinen motivaatio oppia soittamaan viulua. Ulkoinen motivaatio voisi olla toteuttaa vanhempien haavetta viulun soiton osaamisesta ja motivaationa toimisi silloin ulkoisesti vanhempien unelmien täyttäminen. Kumpi näistä motivaation lähteistä ja syistä on kestävämpi? Vastaus ei ole täysin mustavalkoinen, mutta yleisesti ajatellaan, että sisäinen motivaatio, joka lähtee syvältä sisimmästä, kantaa myös kauemmaksi ja parempiin lopputuloksiin.

Kun motivaation lähde on sisäinen, motivaatio on helpompi löytää ja se säilyy pidempään. Miksi näin? Motivaation ollessa sisäistä ihminen nauttii jo niin sanotusti matkasta ja hyvä lopputulos tulee kenties sivutuotteena. Ulkoinen motivaatio rakentuu lähinnä palkinnon saavuttamiseen, lopputulokseen pääsemiseen tai muiden henkilöiden miellyttämiseen tai toiveiden täyttämiseen. Toki ulkoisen motivaation lähde voi olla vaikka rahakin, jolloin raha voi olla vain väline, joka saavutetaan ensin ja vasta sen jälkeen jotain muuta kuten maailmanympärysmatka.

Voiko motivaatiota valmentaa?

Aloin eräs ilta lenkkiä juostessani miettiä motivaatiota ja ylipäätään voiko siihen vaikuttaa. Tulin myös vahvasti siihen tulokseen, että motivaation taso voi vaihdella ja motivaation syyt muuttua lyhyenkin ajan sisällä. Joskus esimerkiksi motivaatio liikkumiseen on terveys, toisinaan hyvä olo ja joskus ulkonäköön liittyvät asiat, jos kysymyksessä on esimerkiksi painon pudottaminen.

Juoksulenkin aikana tajusin myös sen, ettei minua tällä hetkellä motivoi juoksemaan esimerkiksi kaunis luonto tai sää, sillä pimeässä syksysäässä räntäsateen piiskatessa vasten kasvoja ei voi nauttia maisemista eikä niinkään säästäkään. Motivaatio lenkkeilyyn on silloin jossain muualla. Esimerkiksi siinä, että tietää lenkin tuottavan hyvää oloa tai pidemmässä mittakaavassa juoksulenkin edistävät terveyttä, nostavan kuntoa ja vähentävän stressiä. Sanoisin kuitenkin, että esimerkiksi juoksuharrastukseeni liittyen motivaation lähteet ovat vahvasti sisäisiä. Ja joskus toki ulkoisia, kun lenkille motivoi hienon Instagram-kuvan ottaminen.

Voiko motivaatiota valmentaa? Jollain tavalla varmasti voi, vaikka sisäinen ja vahva motivaatio löytyy ihmisen sisältä itsestään. Koen, että hyvinvointivalmentaja voin auttaa asiakasta tunnistamaan niitä motiiveja tai asioita, joiden vuoksi asioita kannattaa tehdä, mutta loppujen lopuksi onnistunut elämäntapamuutos vaatii sisäisen motivaation, jotta lopputulos on pysyvä ja ihminen itse onnellinen.

Motivaatio ei ole syntymässä saatu lahja vaan joukko taitoja ja tekoja, joita voi opetella. Sen eteen voi tehdä töitä ja siksi sitä voi myös valmentaa.

Ei määränpää vaan matka

Ei määränpää vaan matka. Niinhän usein sanotaan. Ja tuossa sanonnassa piilee minusta vahva viittaus motivaatioon. En kuitenkaan halua kiven kovaan väittää, että sisäinen motivaatio olisi aina yksinkertaisesti ulkoista motivaatiota parempi. Joskus määränpää ja lopputuloskin voi olla niin vahva eteenpäin työntävä voima, että sillä energialla jaksaa painaa eteenpäin.

Tärkeintä on, että tunnistaa elämässään itselleen tärkeät asiat, arvot ja tavoitteet ja motivoituu niistä.

Positiivinen palaute on tärkeä motivaation ylläpitäjä. Itselleen on oikein antaa kiitosta hyvästä työstä. Kiitos itselleen on jo itsessään palkinto tehdystä työstä ja antaa voimaa jatkaa eteenpäin.

Vahva motivaatio auttaa jaksamaan haastavampien vaiheiden yli, niitä meille jokaiselle väistämättä tulee. Siksi onkin tärkeää välillä pysähtyä miettimään mistä oma motivaatio syntyy, mihin se suuntautuu ja missä se on parhaillaan. Motivoituneena asiat tuntuvat helpommilta ja matka itsessään mielenkiintoiselta.

*****

Siinä muutama ajatus motivaatiosta, joka kenties kirvoittaa sinuakin ajattelemaan omia motivaation lähteitäsi. 🙂 Erityisen tärkeä aihe on mielestäni uuden vuoden kynnyksellä kun moni tekee uuden vuoden lupauksia ja asettaa tavoitteita seuraavalle vuodelle. Mitkä ovat aidosti motivoivia tavoitteita ja lähtevätkö ne sinun omasta halusta muuttaa asioita? Mieti motivaatiota vielä kerran jos olet tekemässä uuden vuoden lupausta. Voisiko lupaus ollakin motivoiva tavoite palkitsevien välietappien kera?

-Hilla

 

PT Coaching Academyssä koulutukset jatkuvat. Jos sinua kiinnostaa tällaiset aiheet ja ihmisten hyvinvointiin tai työhyvinvointiin vaikuttaminen, niin aluillaan on jälleen mielenkiintoisia koulutuksia.

Health Coach

Mental Trainer

Henkilöstövalmentaja

Muita mielenkiintoisia motivaatioon liittyviä artikkeleja:

Onko ulkonäkö riittävä motivaattori treenaamiseen? Asiantuntija vastaa

Kolme kovaa treenaria kertovat: “Näin pidän treeni-intoa yllä”

Löydä paras motivaatio

Kuinka löytää motivaatiota?