Yhteistreenit tuovat vaihtelua juoksuun

Juoksen usein tottuneesti samoja polkuja, samoja reittejä ja samalla vauhdilla kuin yleensä. Tavallisin juoksulenkkini on varmasti tunnin juoksulenkki ja sen aikana ehdin juosta noin kymmenen kilometriä. On helppo olla omien tottumusten kanssa, mutta onhan se välillä kieltämättä tylsää. Kaipaan treeneihini vaihtelevuutta. Siksi nautin yhteistreeneistä todella paljon.  On mukavaa haastaa itseään yhteistreeneissä, kivassa seurassa ja saada sitä kautta vaihtelua ja ideoita omiin treeneihin. Seurassa treeni muuttuu aina jotenkin erilaiseksi.

Flunssan takia minulle tuli viime kuussa neljän viikon juoksutauko, mutta viime viikolla pääsin taas juoksun pariin ja tällä viikolla on alkanut tuntua paremmalta, sellaiselta kun juoksu yleensä tuntuu.

Olemme olleet tämän viikon viettämässä Danielin isyyslomaa hänen vanhempiensa luona Pietarsaaressa. Mieheni äiti on aloittanut tämän kevään aikana yhteistreenit Team Nordic Trail -ryhmän kanssa ja minä pääsin tiistaina osallistumaan heidän treeneihin. Kyseessä on Ruotsista peräisin oleva konsepti, joka on tänä vuonna rantautunut Suomeen, ensimmäisinä kaupunkeina Pietarsaari ja Vaasa, mutta ehkä jossain vaiheessa polkujuoksuryhmä leviää Etelä-Suomeenkin.

Täällä Pietarsaaressa Team Nordic Trail -tiimillä on yhteensä viisi ohjaajaa, jotka vuorotellen pitävät yhteistreenejä ja suunnittelevat harjoituksen koko ryhmälle etukäteen. Yhteensä meitä kerääntyi Lillsandin hiekkarannalle 30 juoksijaa. Ilta oli kaunis, aurinkoinen, pitkästä aikaa lämmin. Lillsandin poluilla olen juossut monen monta kertaa ja ne menevät heittämällä aika korkealle omissa lempimaastoissa. Vaihtelevia neulaspolkuja meren rannassa, välillä voi poiketa rantakalliolle ihailemaan maisemia.

Tämän viikon tiistaina ohjelmassa oli vauhtileikittely ja intervallijuoksu. Ja vitsit miten tekikään hyvää juosta 6 kilometriä vaihtelevalla vauhdilla. Missään vaiheessa en juossut todella kovaa, mutta pelkkä vauhdin vaihtelu riitti siihen, että harjoituksen jälkeen askel tuntui kevyemmältä ja olo sellaiselta, että oli tehnyt jotain kehittävää, erilaista. Treeni kesti yhteensä tunnin, jonka aikana teimme alku- ja loppuverryttelyn, kaksi kertaa 10 minuutin vauhtileikittelyn neulaspoluilla ja 10 minuuttia lihaskuntoa hyödyntäen omaa painoa, kaveria ja metsän puita.

Team Nordic Trail -tiimi etsii lähitulevaisuudessa ohjaajia varmasti myös Helsinkiin ja muualle Etelä-Suomeen. Jos sinua kiinnostaisi olla mukana treeneissä tai osallistua toimintaan ohjaajan roolissa, niin suosittelen ottamaan seurantaan heidän Instagram-tilin. Olisi hienoa saada tällainen tiimi myös pääkaupunkiseudulle. Ohjaajille tullaan järjestämään pienimuotoinen koulutus, kuulemma, näin minulle kerrottiin kun toiminnasta kyselin. Ruotsissa toiminta on jo vähän suurempaa, heidän Instatili löytyy täältä. Team Nordic Trail järjestää myös yhteismatkoja ulkomaille polkujuoksemaan ja treenaamaan. Ultrajuoksijoillekin heillä on mielenkiintoisia matkoja.

Nyt lähden jännittämään Suomen peliä ja tekemään pitsaa! Peukut pystyyn, että pelissä kävisi hyvin ja Suomi pääsisi finaaliin.

-Hilla

 

 

 

Viime hetken vinkit Helsinki City Runille

Instagramin puolella kerroinkin jo tiistaina, että Helsinki Ciry Run jää minulta huomenna juoksematta. Olisi ollut niin kiva päästä juoksemaan, nauttimaan tapahtuman fiiliksestä ja nähdä juoksukavereita. Ajalla tai vauhdilla ei olisi ollut väliä, kunhan vain olisi päässyt lähtöviivalle ja matkaan. Kuuntelin kuitenkin järkeä, omaa oloani ja tein sen mukaan päätökseni jäädä puolimaratonilta pois.

Meidän perhe on tänä keväänä kolannut flunssat mukaansa. Sitkeät sellaiset. Tekisi mieli pyristellä vastaan ja harmitella asiaa, muttei siitä tässä kohtaa olisi mitään hyötyä.

Olin itse pari viikkoa kovemmassa flunssassa ja sen jälkeen toiset pari viikkoa puolikuntoisena, yskien yöllä ja veltto olo päivisin. Sama flunssa on ollut miehelläni ja nyt myös perheen pienimmällä. Flunssainen ja kipeä vauva on kyllä sydäntä särkevin asia, ainakin näin äidin näkökulmasta. Vauvan 39 asteen kuume, hehkuvat posket ovat tehneet minusta viime päivinä todellisen karhuemon, joka on tehnyt mitä vain helpottaakseen lapsen oloa. Eiköhän täältä silti nousta ja toivoisin valoa olevan pian taas kulman takana.

Siinä pitkä-lyhyt stoori siitä, miksi puolimaraton ei ole ollut minulla viime päivinä tärkeysjärjestyksen kärjessä. Tiedän kuitenkin, että monelle kevään treenikauden huipennus tapahtuu huomenna, sadat ja tuhannet juoksun ystävät tallaavat Helsingin katuja ja ottavat ilon irti hyvin järjestetystä tapahtumasta. Edellistä lausetta kirjoittaessa oikein aistin sisälläni sen tunnelman. Toivotan hurjasti tsemppiä teille ja haluaisin antaa muutaman viime hetken vinkin, jotka ainakin itse olisin käynyt läpi ennen kisaan lähtöä:

  1. Onhan kengät sellaiset, jotka ei aiheuta rakkoja 21 kilometrin matkalla. Itse laitan monesti pitkille juoksumatkoille kantapäihin ja jalkaholviin jo etukäteen urheiluteippiä, joka estää rakkojen muodostumisen.
  2. Tankkaa nesteitä jo tänään. Sillä mitä tänään juot on enemmän merkitystä kuin sillä, mitä juot huomenna kilpailun aikana.
  3. Syö riittävästi, mutta puolimaratonille ei tarvitse tankata. Tavallinen ruoka riittää.
  4. Älä aloita liian kovaa! Kisafiiliksessä ja lähtöjännityksessä lähtee pinkomaan startin jälkeen usein liian kovaa ja jossain kohtaa jalka alkaa painaa. Sykemittarista voit tarkkailla vauhtia tai kuunnellen omaa oloa. Viimeiset 10 kilometriä ehdit hyvin kiristää vauhtia ja ottaa kaiken irti, jos otettavissa on.
  5. Tutustu Helsinki City Runin reittiin etukäteen, jotta tiedät matkan aikana mitä on tulossa ja mitä vielä odottaa. Henkisesti helpompaa, varsinkin lopussa kun alkaa väsyttää. 🙂
  6. Nauti matkasta ja juoksujuhlasta!

Näillä vinkeillä olisin itse valmistautunut näin päivää ennen H-hetkeä. Minun kohdalla jääköön ensi kertaan, juoksijoille toivotan nopeita jalkoja!

-Hilla

Juoksijatyyppini ja avoimet yhteistreenit

Meitä juoksijoita on moneen junaan, kuten ihmisiä yleensä. Eilen illalla yhteislenkillä juttelimme siitä, millaisia juoksijoita kukin on. Samalla tutustuimme toisiimme niitä näitä rupatellen.

Esille tuli hauskoja analyyseja juoksijaluonteista.

On kuntoilijoita, kilometritehtailijoita, nautiskelijoita, tulosten parantelijoita, ennätysfriikkejä.

On wannabe-juoksijoita, telakkapotilaita, sosiaalijuoksijoita, yksin puurtajia, työmatkahölkkääjiä.

On raastajia, tosikkoja, varustejuoksijoita, somejuoksija, viihdyttäjiä, fiilisstelijöitä ja niin edelleen.

Jos itsestään pitäisi jonkinlainen analyysi tehdä, niin olen ainakin ehdottomasti nautiskelija, mutta toisaalta sekoitus social runneria ja yksin puurtajaa. Tai en sanoisi sitä puurtamiseksi, mutta on päiviä kun haluan juosta ihan vain yksin. Ja sitten taas toisena päivä olen seuran tarpeessa ja lenkki menee kuin huomaamatta vaihtaessaan kuulumisia kaverin kanssa. Olen siis social runner siinä kohtaa.

Ennätykset ovat minulle toissijaisia, mutta onhan sitä kiva tehdä uusi ennätys jollain matkalla ahkeran lenkillä käynnin jälkeen. Sitä ei ole kieltäminen. Mutta tulosten takia tai ennätykset silmissä en koskaan lenkille lähde. Ne ovat vain tervetullut sivutuote. Jos siis on viihtynyt lenkkipoluilla.

Tekakkapotilaaksi en halua joutua, joten siitä syystä yritän venytellä ja tehdä myös kehonhuoltoa. Ja mitä tulee varusteisiin, niin kait minussa pieni varusteurheilijakin asuu. Treenikamat ovat niin pirteitä ja houkuttelevia – juoksulenkki kivoissa vaatteissa tuntuu vaan jotenkin paremmalta.

Sellaisen analyysin voisi tehdä minusta juoksijana. Entäs sinä? Millainen juoksija sinä olet? Yksin vai yhdessä, tulosten takia vai kuntoillen?

Eilinen Peak Performancen juoksuklubi kokoontui toista kertaa ja vielä olisi kaksi kertaa jäljellä. Nuo ohjaamani juoksutreenit ovat kaikille avoimet ja maksuttomat, joten mikäli sinua kiinnostaa, olet tervetullut. Seuraavat treenit ovat:

Ke 19.4 klo 18:30 kokoontuminen kauppakeskus Ison Omenan Peak Performance liikkeen edessä. Treenin teemana juoksuvetoja pururadalla hyvien lämmittelyjen kera.

Ke 26.4 klo 18:30 kokoontuminen kauppakeskus Ison Omenan Peak Performance liikkeen edessä. Treenien teemana loikkaharjoitus ja juoksun kimmoisuus.

Juoksuklubin kautta on mahdollisuus osallistua Espoon Iltajuoksuun, joka juostaan 5.5.2017 klo 19.00 ja valittavina matkoina 7, 14 tai 21 kilometriä. Yhteistreeneihin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä kisaan osallistumista. Yhteistreenit suunnittelen siten, että jokainen voi haastaa treenissä itsensä oman kunnon mukaan. Sopivat siis vasta aloittaneille tai jo juoksun parissa pidempään olleille.

Joku kävi istuttamassa viime yönä kaktuksen kurkkuuni, joten jatkan sen hätistämistä. Viihdyn kyllä hyvin tässä sohvan nurkassa villasukat jalassakin. Viikko taas puolessa välissä ja pääsiäinen lähestyy. Ihanaa viikon jatkoa sinulle!

Hilla