Testijuoksun tulos mustaa valkoisella

Kävin tiistaina juoksemassa Pirkkolan testijuoksun. Se järjestetään joka kuun toinen tiistai kello 18:15 ja on avoin kaikille. Sinäkin voisit siis tulla sinne ensi kuussa testaamaan oman kuntosi, jos sellainen kiinnostaaa. Matkoina on valittavana 3, 6 ja 9 kilometriä, yksi kierros on kolme kilometriä, joten päätät vain minkä pituista matkaa haluat juosta. Ja tämä siis ihan ilmaista, saat numeron rintaasi, jossa tagi ottaa aikaasi. Niin helppoa ja kiva juosta yhtä aikaa muiden kanssa. Varsinkin kun kyseessä on epämukavuusalueella oleminen.

Ei minulla mikään kiire ole päästä kovaan juoksukuntoon. Ajattelin kuitenkin, että onhan se kiva tietää mikä on oma lähtötaso. Missä mennään nyt kun olen kolme kuukautta lenkkeillyt synnytyksen jälkeen silloin kun ehtii.

Valitsin matkaksi 3 kilometriä. Tiesin siinäkin olevan tekemistä näin ensi alkuun. Ja niin olikin.

Päätin etten lähde liian kovaa. Kolmonen on pitkä matka, jos piiputtaa itsensä jo alkumetreillä. Annoin siinä ison joukon mennä, kunnes huomasin juoksevani junnujen perässä. Heidänkin perässä pysyäkseen oli tehtävä hommia.

Ylämäet tuntuivat pahimmilta ja isoin työ oli keuhkoilla, joita ei ole noin kovin rasitettu sitten… ööö yli vuoteen. 😀 Ei siis kumma jos tuntui vähän pahalta.

Puolen välin jälkeen Daniel juoksi loppumatkan vaunujen kanssa rinnallani tsempaten. Se oli hänelle vaunujenkin kanssa ihan lenkkeilyvauhtia. Hehee. Viimeinen nousu maaliin olikin yllättävän helppo, vaikka hengitys vinkui ja saatoin päällisin puolin näyttää kärsivältä 😂. Sain otettua jopa pienen loppukirin, joka on aina ollut sprintteriluonteelleni helppoa.

Maaliviivan jälkeen mietin heti, että onneksi valitsin vain kolmosen. Aamulla olin vielä puhunut juoksevani kutosen, mutta onneksi Daniel sanoi että tässä kohtaa se kolmonenkin riittää kertomaan kuntosi. Hyvä että sanoi. Minulla on tapana välillä haukata hieman liian iso pala kakkua kerralla ja sitten yskin, kun nieleminen onkin vaikeaa.

Ja mikä aikani oli? 13’50 aikaan kello pysähtyi. Kilometrivauhtini oli noin 4’37. Yllätin itseni. Kuvittelin etten pääse edes alle vitosen vauhtia. Eli vaikka pahalta tuntuikin, niin tästä on oikein hyvä jatkaa lenkkeilyä ja treenejä kohti kevään ja kesän tapahtumia ja tavoitteita.

Suosittelen välillä ylittämään mukavuusalueen, vaikka olisitkin ihan kuntoilija omaksi iloksi. Ne ovat niitä kehittäviä treenejä ja joskus on hyvä tietää oma kunto mustaa valkoisella.

Vauhdikkaita lenkkejä kaikille! Kevät on aina ollut itselleni parasta aikaa juosta.

-Hilla

Näin opit rakastamaan juoksua

Joskus tuntuu siltä, että juoksua pidetään rankkana, tylsänä ja vaikeana liikuntana aloittajille ja yleisesti muutenkin. Monesti ihmisillä on erilaisia selityksiä sille, miksi juoksu ei ole heidän juttunsa. Mutta mitäpä jos oikeasti haluat oppia juoksemaan, nauttia juoksulenkeistä – saada liikuntaharrastuksen, jonka kautta voit nauttia uusista maisemista, paikoista, kaupungeista ja hyvästä olosta. Miten oppia rakastamaan juoksua? Tässä muutama vinkki minulta sinulle:

1. ALOITA RAUHASSA

Olitpa aloittelija tai kokenut juoksun harrastaja, lenkki kannattaa aloittaa rauhassa. Lähde liikkeelle matalilla sykkeillä, kroppaa lämmitellen hetken aikaa ennen oikeaa treeniä. Jos juoksuvauhtisi on muutenkin rauhallinen, voit kävellä ensin vaikka 5-10 minuuttia ja aloittaa juoksun vasta kävelyn jälkeen. Vaikka olisit kokenutkin juoksun ystävä, saattaa alkuverryttelyt helposti unohtua. Treenistä tulee kuitenkin huomattavasti mukavampi, kun aloitat sen lihakset lämpimänä. Määrällisesti parikin juoksulenkkiä per viikko riittää aluksi oikein hyvin, jos olet aloittamassa juoksua. Näin vältyt rasitusvammoilta, ehdit palautua, ehdit harrastaa muutakin ja mikä parasta, nautit juoksulenkeistä!

2. JUOKSE KAVERIN KANSSA TAI OSALLISTU JUOKSUKOULUUN

Kaverin kanssa on helpompaa lähteä lenkille. Kun olen etukäteen sopinut jonkun kanssa lenkin kalenteriin, odotan sitä innolla. Varsinkin näin pimeään ja koleaan talviaikaan on mukava juosta jonkun kanssa, vaihtaa samalla kuulumisia. Lenkki menee siinä sivussa huomaamatta.

3. OTA ITSELLESI TAVOITE JA OSALLISTU JUOKSUTAPAHTUMAAN

Nyt on oiva aika ilmoittautua jollekin kevään tai kesän puolimaratonille tai juoksutapahtumaan. Kun sinulla on konkreettinen tavoite tulevaisuudessa odottamassa, antaa se juoksulenkeillesi enemmän merkitystä ja hyvän syyn lähteä liikkeelle. Itseäni ainakin motivoi kovempien juoksutreenien tekeminen, kun tulevaisuudessa tiedän tarvitsevani kuntoa vaikkapa puolimaratonin viimeisillä kilometreillä. Oman kunnon kehittyminen ja juoksuaikojen parantuminen antavat rutkasti uutta pontta treeneihin!

4. JUOKSE VAIHTELEVIA LENKKEJÄ 

Vaihtelu virkistää. Sen sijaan että juokset aina samaa ympyrää, samaa vauhtia ja saman ajan, tee muutoksia ja juokse vaihtelevia lenkkejä. Jonain päivänä riittää puolen tunnin happihyppely, toisena reipas kiihtyvä lenkki, kolmantena tavallinen tunnin lenkki ja neljäntenä päivänä voit yhdistää kävelyä ja juoksua ja tehdä pitkän treenin peruskuntoa kasvattaen. Myös intervallit ja juoksuvedot tuovat hyvää lisää juoksutreeneihin, kunto kehittyy ja mikä parasta, saat lenkeillesi vaihtelua.

5. JUOKSE UUSISSA YMPÄRISTÖISSÄ

Muutimme kolme vuotta sitten Helsinkiin. Juoksuharrastukeni kautta olen tutustunut tähän kaupunkiin parhaiten. Nyt voin sanoa, että oman kotimme läheltä olen kolunnut lähes kaikki lenkkipolut, mutta myös suuremmalla säteellä kaupunki on tullut tutuksi. Joskus ajamme autollakin vaikkapa Nuuksioon tai Itä-Helsingin merenrannalle, ihan siitä syystä, että saamme juosta uudessa ympäristössä.

6. ETSI ITSELLESI SOPIVA AIKA JUOSTA

Oletko aamuihminen? Jos vastasit kyllä, siinä tapauksessa kannattaa laittaa herätyskello aikaisin soimaan, vaatteet illalla odottamaan ja polkaista päivä käyntiin juoksulenkillä. Jos taas koet, että myöhäinen ilta on sinulle paras aika urheilla, tee niin. Tällä hetkellä nukun vauvan kanssa todella vaihtelevia öitä, joten itsestäni ei ole aamulenkkeilijäksi. Tiedän kuitenkin sen tunteen, kun aurinkoisena kesäaamuna vetää lenkkarit jalkaan ennen aamupalaa, lähtee lenkille ja palaa virkeänä suihkun kautta aamupalapöytään. Parasta!

7. PALKITSE ITSESI

Joskus on hyvä palkita itseään. Tee vaikka itsellesi kuukauden juoksuohjelma ja kun olet selviytynyt siitä, voit astella kauppaan ja ostaa kauden kuumimmat treenitrikoot tai uudet lenkkarit. Joskus palkinto voi olla vaikka perjantai, sohva ja lasi viiniä lenkin jälkeen. Myös lämmin sauna ja jalkakylpy toimii itselläni oikein hyvänä motivaationa lähteä lenkille vaikka viikonloppuiltana. Sellaisia pieniä arjen luksuksia! Toki kaikki eivät osaa huijata tällaisilla omilla palkinnoilla itseään, mutta voi aina yrittää. 😉

Onko sulla joku oma hyvä vinkki? Kerro ihmeessä. 🙂

-Hilla

 

 

 

 

 

Talvijuoksun oikea varustus

Talvet lämpenee lämpenemistään täällä meillä Suomessa, ainakin siltä on tuntunut viimeiset vuodet. Ajatus vähän hirvittää, onko muutaman vuoden päästä oikeaa talvea enää ollenkaan. Paukkupakkasia, korkeita hankia ja kirkasta tähtitaivasta – sellaista oikeaa winter wonderlandia. Ehkä vain omissa päiväunissa.

talvijuoksu

Toisaalta tällainen ilmojen lämpeneminen helpottaa talvijuoksua ja pukeutumista. -25 asteen pakkasessa joutuu jo oikeasti punnita juoksemaan lähtemistä, mutta tänä talvena siihen ei ole ollut syytä. Vain kerran tänä talvena on tainnut olla pakkasta alle kaksikymmentä astetta. Muuten kelit ovat olleet kohdillaan lämpötilan osalta ainakin! Oikeastaan odotan, että vielä tulisi kunnon lumipeite. Vaikka kevät saa minun puolestani jo tulla, niin silti helmikuun lasken talvikuukaudeksi.

Juokseminen talvella ei mielestäni eroa sen kummemmin muistakaan vuodenajoista, kun ottaa muutaman asian varusteissa ja pukeutumisessa huomioon. Turhaan ei siis kannata lopettaa juoksua talvella, peläten teiden liukkautta, pimeyttä tai kylmyyttä. Nuo kaikki asiat on kyllä ihan hoideltavissa ja lenkkeilystä mahdollista nauttia talviaikaan.

talvijuoksu

Juokseminen talvella on mielestäni joskus aika ihanaakin. Erityisesti nautin polkulenkeistä lumisessa metsässä, muutaman asteen pakkasessa ja raikkaassa ilmassa. Talvijuoksun jälkeen posketkin punoittaa mukavasti, minulla ne tosin punoittaa treenissä kuin treenissä.

Miten minä pukeudun talvella juoksulenkille? Tässä muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon varustuksessa.

Talvijuoksun oikea varustus

1. Kaikki lähtee aluskerrastosta. Merinovillaiset ovat omia lemppareita tai sitten kevyet tekniset kerrastot. Ja tietenkin Shock Absorberin juoksuliivit, joilla rintavarustus pysyy paikallaan. Juoksutrikoiden alle todellakin kannattaa laittaa yksi kerros talvella enemmän, jotta reidet ja erityisesti takalisto pysyy lämpimänä.

2. Trikoiksi valitsen talviaikaan paksumpia materiaaleja tai ihan talvijuoksuun suunniteltuja trikoita. Mulla on yhdet parit windstopper-trikoita, joissa on etupuolella tuulen pitävää materiaalia, takaa joustavaa. Olen todennut ne erityisen hyviksi talvella, mutta toki ihan tavallisetkin trikoot kelpaa.

3. Välikerrokseen lämmikettä vain, jos on yli kymmenen astetta pakkasta. Muuten lisään ehkä vain t-paidan tai menen pelkällä kerrastolla. Isoin virhe talvella on se, että puet aivan liikaa päällesi ja sitten tuskailet kauheassa kuumuudessa. Silloin juoksu ei todellakaan ole kivaa.

talvijuoksu

4. Tuulen pitävä kuori tulee tarpeeseen, jos vähääkään olet vilukissa. Joskus näkee juoksijoita kollege-paidassa tai fleecessä talvisin, mutta suosittelisin kyllä juoksuun tarkoitettua takkia tai jotain tuulelta suojaavaa. Kylmemmällä säällä tykkään kevyestä toppaliivistä. Se lämmittää mukavasti keskikroppaa, mutta kädet pysyvät silti kevyinä.

5. Nilkat kannattaa suojata säärystimillä. Usein nilkan ja akillesjänteen alue jää suojaamatta, koska lenkkareiden ja housujen lahkeen väliin jää suojaamaton aukko. Itselläni ainakin nilkat on se paikka, minne helpoiten tulee kylmä. Juoksen tavallisilla ohuilla sukilla, joten villaiset säärystimet tuo hyvää lämmikettä nilkan alueelle.

sarva xero

talvijuoksu

6. Kengiksi valitsen useimmiten nastalliset juoksukengät jos vähääkään on liukasta tai lumista. Nastat antaa askeleeseen rentoutta ja voit juosta niiden kanssa huolettomammin, kun ei koko ajan tarvitse miettiä liukastumista. Olen ollut tosi tyytyväinen tämän talven kenkiini Salvalta *. Naisten VJ Sarva Xero 3 on kevyt ja juostava lenkkari talveen ja polulle.  Päällisen ja vuoren välissä oleva vedenestokäsittely tekee Xero 3:sta tuulenpitävän ja vettähylkivän. Pohjassa on 20 kovametallinastaa kenkää kohden, joten pitoa riittää. Askeleeseen pehmeyttä antaa kanta- ja päkiävaimennus.

7. Pää, kaula ja korvat suojaan. Sekä tietenkin käsineiksi riittävän lämpimät hansikkaat. Sormikkaat on kovalla pakkasella ainakin omasta mielestäni kylmät, siksi käytänkin rukkasia, jotta sormilla on tilaa lämmittää toisiaan. 🙂

8. Älä unohda heijastimia! Talvella on pimeää, muut eivät näe sinua ilman heijastimia. Heijastimet ovatkin talvijuoksun yksi tärkeimmistä varusteista. Minä sujautun useimmiten päälleni heijastinliivin tai heijastin henkselit, toisinaan käsivarressani on vilkkuva heijastin. Olen huomannut, että saan paremmin suojatiellä tilaa, kun autoilijat huomaavat minut.

talvijuoksu

Talvijuoksun varustus ei siis vaadi ihmeitä. Varusteisiin ei tarvitse laittaa omaisuuttaan tai muutenkaan homma ei vaadi kikkailuja. Kun ääripäät pysyvät lämpimänä, askel pitää ja olo on sopivan lämmin, niin silloin lenkkeily on mukavaa talvellakin.

Onko sulla jotain hyvää vinkkiä talvijuoksuun tai varusteisiin? Ja muistathan käyttää heijastinta! 🙂

-Hilla

* Sarva Xerot saatu blogiyhteistyön kautta.