Hormonaalisen aknen hoito ruokavaliolla: akne ja sokeri

Minulla on ollut teini-iästä asti epäpuhtauksiin taipuvainen iho. Jos maailmassa voisi toivoa ihan mitä vain toiveita, voisin toivoa, että jostain tupsahtaisi minulle täydellinen iho ilman näppyä, finnejä, epäpuhtauksia tai hormoniaknea. Harmi vaan sellaisia toiveita ei ole, joten asian kanssa on pitänyt oppia elämään ja miettiä, miten ihon saa pidettyä (mahdollisimman) hyvässä kunnossa.

Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin blogissa. Miten saada akneiho kuntoon? sekä Epäpuhtaan ja hormonaalisesti oikuttelevan ihon hoidosta.

Oma tilanne ei ole sieltä pahimmasta päästä, posket eivät helota punaisenaan isoja aknefinnejä, mutta kyllä omat epäpuhtaudet on ihotautilääkärin kanssa luokiteltu menneinä vuosina aikuisiän akneksi. Itselläni ongelmakohtia ovat olleet yläselkä sekä nyt raskauden ja ihmetyksen jälkeen kaulafinnit, sellaiset syvällä ihon alla olevat paukamat, jotka ovat kipeitä ja pysyvät sitkeästi paikoillaan viikosta toiseen. Kuinka ärsyttävää! Miksi aikuisiässäkin pitää vielä saada harmaita hiuksia näinkin turhan asian kanssa?

Raskaus- ja imetysajan ihoni oli parhaassa kunnossa. Iho hehkui, vatsa kasvoi ja kasvoilla oli se kuuluisa raskausajan hehku. Ne on ne hormonit! Imetysaikana ihoni pysyi edelleen hyvänä korkeamman hormonitoiminnan ansiosta, vaikka herkuttelinkin enemmän ja Fazerin sinistä kului raita jos toinenkin aina silloin tällöin. Ruokavaliolla ei ollut raskausaikana ja imetysaikana vaikutusta ihon kuntoon. Naishormonit pitivät huolen siitä, että iho hehkui.

Imetyksen loputtua huomasin ihon kunnossa muutoksen. Noin kuukauden aikana näppyä ja finnejä tuli lisää ja parhaillaan ollaan samassa tilanteessa. Olen siis hyvin varma siitä, että omalla kohdallani finnit ovat hormonaalisen vaihtelun tulosta. En aio silti luovuttaa asian kanssa, vaan uskon, että asia on mahdollista korjata puhtaalla ruokavaliolla, hyvällä hoidolla ja ajan kulumisella. Suurimmaksi painopisteeksi tällä kertaa laitan kuitenkin ruokavalion.

Olen menossa huomenna Saran luo kasvohoitoon. Sara on luottokasvohoitajani, jonka hoidoissa on aina yhtä rentouttavaa käydä. Fiilis on niin euforinen ja samalla saan Saralta myös tsemppiä siihen, että paremman ihon saavuttamiseksi on paljon tehtävissä. Tälläkin kertaa aion kasvohoidon lisäksi puhua ruokavalion ja ihonhoitotuotteiden merkityksestä. Antibiottikuureihin en ole nimittäin valmis kajoamaan, vaan luotan asian korjaantuvan muilla keinoilla. Ainakin aluksi haluan niin uskoa.

Sara on nähnyt paljon asiakkaita, joiden akneiho on lähtenyt parantumaan ruokavaliomuutosten jälkeen. Blogissaan Sara on käsitellyt näitä aiheita todella hyvin ja esimerkiksi tämä kohta kuvaa omaa tilannettani aika hyvin:

Tässä kirjoituksessani keskityn kuitenkin sokerin vaikutuksiin hormonaalisen aknen näkökulmasta, sillä leijonanosa omasta asiakaskunnastani koostuu 25-30 vuotiaista naisista, jotka  kamppailevat tai ovat ensimmäistä hoitoaikaa varatessaan kamppailleet aikuisiällä puhjenneen aknen kanssa. Näistä naisista lähestulkoon jokainen kärsii hormonaalista aknesta, takanaan hyvin toistensa kaltainen tarina: useamman vuoden käytössä ollut hormonaalinen ehkäisy on hiljattain lopetettu ja sen jälkimainingeissa on puhjennut akne, jonka seurauksena moni on syönyt ihotautilääkäriltä saadun pitkän antibioottikuurin tai useitakin.”

”Lähes jokainen nainen huomaa ihossaan muutoksia jo pelkästään yhden hormonikierron aikana. Iho on yleensä parhaimmillaan ja hehkuvimmillaan kierron puolivälissä, jolloin estrogeenitasot ovat korkeimmillaan. Kierron lopussa estrogeenitasot romahtavat ja tällöin on yleensä se hetki kun kasvojen iholle ilmestyy vähintään se yksin kipeä hormonifinni vaikka muuten ei näppyihin olisi taipumusta ollenkaan. Ymmärtääkseni saman tyyppinen ilmiö tapahtuu hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen myötä kun kroppa ei enää saakkaan kuukausittaista tasaista hormoniannosta pillereistä ja hormonitasapaino muuttuu laskeneen estrogeenitason myötä. Kun naisen kehossa ei ole tarpeeksi estrogeenia tasapainottamaan testosteronin määrää, ihon talirauhaset aktivoituvat ja alkavat tuottaa aiempaa enemmän  talia. Näiden hormonaalisten muutosten ja lisääntyneen talintuotannon myötä iho on alttiimpi alusta aknelle. Yksinään ihon muuttuminen öljyisemmäksi ei kuitenkaan aknea aiheuta, vaan tarvitaan myös muita tekijöitä, kuten edellä on mainittu. Tässä kohtaa astuvat mukaan mm. sokeri ja muut nopeasti verensokeria ja insuliinitasoja nostavat hiilihydraatit.”

Ruokavalion ja hormonitoiminnan välistä syy-seuraus yhteyttä kuin myös merkitystään ihon hyvinvoinnissa ei läheskään aina tiedosteta, ymmärretä tai uskota. Vaikka ihon kanssa olisi paljonkin ongelmia, on harva silti välittömästi valmis käärimään hihansa ja testaamaan tietyistä ruoka-aineista luopumista edes hetkellisen eliminaatiodieetin verran.”

Saan kaulan alueen ongelmakohdat hyvin meikillä piiloon, eikä omista blogikuvistani varmaankaan koskaan huomaa, että minulla olisi sen ihmeemmin mitään ongelmia ihossa. Jokainen, joka aikuisiän aknesta ja finnipaukamista kärsii, voi kuitenkin helposti samaistua siihen ärsyttävään tunteeseen, jota kipeät finnit aiheuttavat ja minkälaista vaivaa niiden peittäminen aiheuttaa. Olen vuosien ajan kokeillut jos jonkinlaista; antibiottikuuria, erilaisia hoitotuotteita ja vähän ruokavaliomuutoksiakin. Tällä kertaa aion kääriä kunnolla hihat ja kokeilla ruokavaliomuutoksia hieman suuremmalla kädellä. Tähän mennessä olen ollut viikon ilman sokeria, lisännyt kasviksia ruokavaliooni, yrittänyt juoda riittävästi sekä korvannut osan lihatuotteista kasvikunnan vaihtoehdoilla. Herkkuihin en ole koskenut, vaan tulehdusta ruokkivan sokerin pidän minimissä.

Ihon parantumiselle on annettava aikaa, seuraavan kuukauden tai kaksi aion syödä akneiholle suotuisella tavalla. Katsotaan sen jälkeen miten ihmiskoe on toiminut ja missä mennään kuukauden tai parin päästä. Kerron myös lisää kasvohoidosta, jonka Sara minulle huomenna tekee uusilla tuotteilla. Näillä konstein kohti hekuvaa ihoa, maybe some day! 🙂

Ihanaa sateista tiistaita kaikille! Jakakaa ihmeessä vinkit hehkuvaan ihoon ja onko siellä ruudun takana muita, jotka ovat kokeilleet ruokavaliomuutoksia ihonhoitoon? Millaisia tuloksia olette saaneet? Ja ovatko muut naiset huomanneet raskaudella ja imetyksellä olleen suotuisia vaikutuksia ihoon? Tai hormonaalisella ehkäisyllä ja muutoksilla sen kanssa?

-Hilla

 

Täydellistä syömistä ei kannata tavoitella

-Yhteistyössä PT Coaching Academy

Aikuisen asiakkaan ravintovalmennus oli Health Coach -opintojeni aiheena menneen viikonlopun aikana. Koko viikonlopun meille oli puhumassa laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri, joka puhui ja kertoi asioista faktatiedon valossa asiantuntijana, tieteellisestä näkökulmasta sekä tietenkin myös oman kokemuksen ja asiakastyön näkökulmasta. Viikonlopun aikana tuli kerrattua paljon perusasioita ravitsemukseen liittyen, mutta niiden lisäksi sain ahaa-elämyksiä, joita uuden oppiminen usein tuottaa. Toisaalta sain vahvistusta edelleen sille, että ruokavalioon ja ravitsemukseen voi todellakin suhtautua rennolla tavalla ja riittää, että asiat ovat isossa kuvassa kunnossa. Mediassa uutisoidaan paljon kaikenlaisia trendiruokavalioita ja -dieettejä, joiden taustalla ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä tai tutkimuksia, mutta kuitenkin ne laittavat monen pään pyörälle ja sekoittavat ajatusta siitä, mikä onkaan oikeasti tervettä ja terveellistä ruokailua.

Ruuan ei tarvitse olla eksoottista superfoodia eikä lähituotettua luomua ollakseen ravitsemuksellisesti laadukasta. Tavallisesta ruuasta voi koostaa monella tapaa oman näköistä ruokavaliota, joka on yhtälailla terveellistä. Terveellisellä ja ravitsevalla tavalla voi syödä monella tapaa, se tuli selväksi viikonlopun aikana. Terveyden edistämisen kannalta tärkeintä on, että suosii ruokia, jotka ovat ravitsemuksellisesti laadukkaita eli niissä on hyvä ravintoarvo. Ravintoarvolla tarkoitetaan ruuan sisältämien välttämättömien vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä lukemattomien muiden hyödyllisien ravintoaineiden, kuten kuitujen, aminohappojen ja rasvojen määrää, laatua ja moninaisuutta. Tärkeimpinä pointteja kasvisten riittävä määrä, hyvien kuitujen ja hiilihydraattien osuus ruokavaliossa, värikäs ruoka, riittävä nesteen juominen ja kohtuullinen proteiinien käyttö.

Matalan ravintoaineiden ruokavaliosta puhutaan usein arkikielessä termeillä ”tyhjät kalorit”, ”höttöhiillarit” tai ”tyhjät kalorit”, kun tarkoitetaan esimerkiksi hiilihydraattiruokia, joissa on paljon tyhjää energiaa lisätyn sokerin tai puhdistetun viljan muodossa. Tällaisia voisi olla vaikka valkoinen vehväpaahtoleipä, leivonnaiset ja sokerijuomat. Näitäkään ruoka-aineita ei tarvitse kokonaan ruokavaliosta kieltää tai poistaa, lähinnä kiinnittää huomiota siihen, että niiden osuus koko ruokavaliossa pysyy pienenä tai kohtuullisena.

Viikonlopun annissa parasta oli mielestäni ravitsemusterapeutin näkemys siitä, mikä on (riittävän) terveellistä ruokailua ja miten se on helppo toteuttaa arjessa. Kieltämisen sijaan on hyvä ajatella, että lisään ruokavaliooni jotain. Herkkuja ei tarvitse kieltää, mutta sen sijaan voi lisätä ruokavalioon hyviä hiilihydraatteja, kasviksia tai syödä kunnollisen lämpimän ruuan illalla, jolloin vatsa täyttyy paremmilla vaihtoehdoilla. Kun saa riittävästi energiaa hyvistä lähteistä, ei herkkutelullekaan ole yhtä suurta tarvetta.  Näin kieltämisen ja rajoittamisen sijaan sallitaan ja ohjataan omia valintoja parempaan suuntaan.

Monesti kuulee, että suomalaisia ravintosuosituksia ja lautasmalleja parjataan niiden yleisyydestä. Tavallaan ne ovatkin yleistys, sillä ravitsemussuositukset ovat tehty suositukseksi tutkimustulosten keskiarvoista, jotka antavat suuressa kuvassa ohjetta siihen, miten kannattaisi koostaa monipuolinen ja terveellinen ruokavalio. Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion voi kuitenkin koostaa monella erilaisella tavalla, ottaen huomioon henkilökohtaiset mieltymykset tai rajoitteet. Ei ole yhtä tapaa syödä oikein tai monipuolisesti. Tärkeämpää on valinnat pitkällä aikavälillä sekä ruokavalion peruspilarit, joista päivittäinen energiansaanti suurimmaksi osaksi muodostuu.

Länsimaisessa runsaudessa suurta osaa väestöä haittaa liikapaino, mutta yhtälailla moni kärsii liiasta rajoittamisesta ja syö liian vähän. Kun syö ”normaalia” ruokaa liian vähän, kasvaa himo epäterveellisiin ruoka-aineisiin suuremmaksi. Ravintoterapeutti kertoikin, että moni asiakas hyötyy painonpudotuksessa eniten siitä, että alkaa syödä riittävästi terveellistä kotiruokaa. Sen jälkeen häviää himot ja kroppa pääsee pois säästöliekin tilasta.

Syömiseen ja ruokailuun liittyy paljon mielipiteitä, uskomuksia, harhaluuloja, tottumuksia ja median aiheuttamia trendidieettejä. Myös ihmisten omiin havaintoihin ja kokemuksiin pohjautuva arkitieto voi aiheuttaa vääristyneitä yleistyksiä ja hätiköityjä johtopäätöksiä. Vaikka jotkut  ruoka-aineet  aiheuttavat joillekin ihmisille ongelmia, ei se tarkoita, että ruoka-aineet olisivat kaikille ihmisille sopimattomia. Tällä hetkellä esimerkiksi maitotuotteet ovat monilla ihmisillä ns. mustalla listalla, mutta tutkimusten valossa esimerkiksi hapanmaitotuotteet ovat erittäin hyvä osa ruokavaliota ja tukevat suoliston toimintaa ja bakteerikantaa. Sama on viljatuotteiden kanssa, kaikille ei ehkä viljat sovi, mutta se ei kuitenkaan tee viljatuotteista missään määrin huonoja. Esimerkiksi täysjyväleipä tai kaurapuuro ovat erittäin hyviä kuidun lähteitä ja voivat sopia joillekin hyvin osaksi omaa ruokavaliota. Näissäkin asioissa on toki muistettava kohtuus. Kaikkien ei tietenkään tarvitse syödä leipää tai maitotuotteita, monipuoliseen ruokavalioon pääsee helposti ilman niitäkin. On silti turhaa, että mielipiteet, henkilökohtaiset kokemukset, media tai trendit tekevät tavallisista ruuista hetkittäin ”epäterveellisiä” ja vääristävät osan ajatusmaailmaa siitä, mitä saa tai pitäisi syödä.

Tuntuu, etten pysty mitenkään avaamaan tähän yhteen postaukseen kaikkia niitä ajatuksia, joita viime viikonlopun ravintoluennot minussa herättivät. Opin jonkin verran uusia asioita, mutta yhtälailla teki todella hyvää kerrata niitä perusasioita, jotka helposti ravinnon ympärillä unohdamme. Kohtuus kaikessa, sallivuus, tasapaino ja monipuolisuus ovat ehkäpä niitä avainsanoja, joista seuraavalla kerralla jatkan.

Kirjoittelin viikonlopun aikana hyviä vinkkejä ja ajatuksia muistiinpanoihini, ehkäpä niistäkin osa päätyy tänne blogin puolelle.

Mitä ajatuksia ravinto- ja ruokavalioasiat teissä herättää?

-Hilla

ps. Kuvissa ei taida olla ainuttakaan kuvaa meidän tavallisesta arkiruuasta, niistä kameralle tallentuu harvemmin kuvaa. Tämän tekstin kuvituksena ruokakuvia, jotka ovat vähän spesiaalitilanteista viime kesältä. Pitäisi useammin kuvata ihan niitä arkisimpiakin ruokia, jotta voisi jakaa niistäkin kuvia tänne.