Kiinnostavat yrittäjänaiset: Heta ja Krista perustivat Kinspiring-verkkopalvelun

Bloggaamiseen on aika ajoin keksittävä uusia juttuja, jotta homma pysyy inspiroivana. Olen viimeisen vuoden aikana tutustunut moneen mielenkiintoiseen yritykseen, joiden taustalla töitä tekee mielettömiä naisyrittäjiä. Haluan usein kuulla tällaisten yritysten taustoista enemmän. Tarinoita siitä, miten yritys on saanut alkunsa, miten ja missä vauhdissa yritys on kasvanut tai miten esimerkiksi yrittäjä on onnistunut yhdistämään perhe-elämän ja oman uran. Kuunneltuani monia mielenkiintoisia tarinoita, päätin alkaa jakaa niitä myös blogissani. Siksi tästä saa alkunsa juttusarja: kiinnostavat yrittäjänaiset.

Liiaksi ei ole tarkoitus painottaa sanaa nais yrittäjä-sanan edessä, mutta tällä kertaa päätin nostaa parrasvaloihin yrittäjänaiset ja jakaa sitä kautta energiaa eteenpäin. Toivottavasti tämä juttusarja tarjoaa teille lukijoilleni inspiraatiota, mielenkiintoisia elämäntarinoita sekä uusia tutustumisen arvoisia yrityksiä ja persoonia. 🙂 Minulle saa myös laittaa sähköpostia (hillasfi(at)gmail.com) osoitteeseen, jos toivoisit minun tekevän blogiini jutun jostain tietystä yrittäjänaisesta. Otan vinkit ilomielin vastaan.

Tämä juttusarja saa alkunsa Kinspiring-verkkopalvelun perustajista Hetasta ja Kristasta. Olkaat hyvät!

Kaikkea ei tarvitse ostaa ja omistaa

Hei yrittäjäkaksikko Heta ja Krista. Mistä ja milloin saitte idean perustaa Kinspiring yrityksenne?

Krista: Vuosi sitten keväällä huomasimme mieheni kanssa, että meillä on paljon laadukkaita lastentarvikkeita, joita käytämme harvoin. Emme kuitenkaan halunneet myydä niitä, sillä toivoimme pikkusisarusta pojallemme. Mietin, että täytyyhän muillakin perheille olla samoja haasteita, koska monien lastentarvikkeiden tarve on kuitenkin usein kausiluontoista ja lyhytaikaista. Ajatuksesta inspiroituneena perustin muutamaa viikkoa myöhemmin Kinspiring.com-markkinapaikan, jossa ihmiset vuokraavat laadukkaita lastentarvikkeita toisilleen.

Heta: Olin tutustunut Kristaan aiemmassa työpaikassani mediatoimistossa, mutta emme tunteneet toisiamme kovinkaan hyvin. Huomasin Facebookissa, että Krista on perustanut Kinspiringin. Kun esikoiseni syntyi vuosi sitten lokakuussa, lastentarvikemaailma iski aika lujaa vasten naamaa: Mitä ihmettä me oikeasti tarvitsemme? Miten kaikki voi maksaa niin paljon? Yhtäkkiä Kristan idea tuntui ihan mahtavalta! Eihän siinä ole mitään järkeä, että meillä kaikilla on kaapit täynnä lastentarvikkeita, joita käytämme pari kertaa vuodessa. Sanoin miehelleni, että taidanpa ottaa yhteyttä Kristaan. Samalla hetkellä kun näppäilin Kristalle viestiä, hän lähetti minulle: Moi Heta! Lähdetäänkö lounaalle, voisit vähän sparrailla Kinspiringia?

Mikä yrityksenne perusidea on?

Heta: Kinspiring on palvelu, jossa perheet vuokraavat toisilleen laadukkaita lastentarvikkeita. Siellä vuokraaminen on turvallista ja helppoa.

Krista: Kinspiringin avulla tuomme laadukkaat lastentarvikkeet kaikkien ulottuville. Omien lastentarvikkeiden vuokraamisesta voi saada merkittävän lisätulon, mikä on varsinkin toisen vanhemman ollessa kotona hoitovapaalla usein tervetullutta!

Missä roolissa ekologisuus on Kinspiringin toiminnassa?

Krista: Yhteiskuntavastuu on keskeisessä roolissa Kinspiringin liikeideassa; Kun yhdessä lisäämme olemassa olevien lastentarvikkeiden käyttöastetta, säästämme luontoa.

Heta: Niinpä. Ekologisuus on Kinspiringin lähtökohta! Me haluamme, että lastentarvikkeiden kuluttaminen tulee järkevämmäksi. Jos haluaa vuokraamisen sijaan kuitenkin ostaa lastentarvikkeen, voi sen Kinspiringissa koeajamalla testata ja siten välttää hutiostoksia.

Mitä ekologisuus teille itsellenne henkilökohtaisesti merkitsee, millaisia valintoja pyritte elämässänne tekemään sen eteen?

Heta: Pyrin ottamaan ekologisuuden huomioon kaikissa arjen kaikissa valinnoissa. Lähdenkö kaupungille autolla vai bussilla? Teenkö ruoaksi lihapataa vai linssimuhennosta? Ostanko uuden vai käytetyn talvihaalarin pojalle? Joskus helppous tai hinta voivat mennä ekologisuuden edelle, mutta uskon, että jokaisella meillä on mahdollisuus vaikuttaa pienillä teoilla. Lisäksi vuokraan paljon omia lastentarvikkeitani – tänä vuonna jo 22 kertaa!

Krista: On ollut palkitsevaa nähdä muutoksia perheiden ostokäyttäytymisessä nyt kun Kinspiring tarjoaa vertaisvuokrauksella toisenlaisen vaihtoehdon. Se tekee minut iloiseksi joka päivä.

Harkitsen aina kaksi kertaa uuden tavaran hankkimista. Teen usein ostoilmoituksen nettiin ennen kuin lähden kartoittamaan uuden tavaran ostopaikkoja. Yleensä löydänkin haluamani tavaran käytettynä.

Yrittäjyyden monet puolet

Mikä yrittäjyyden alkutaipaleella on ollut vaikeinta ja helpointa?

Krista: Vaikeinta on ehdottomasti ollut asettua alttiiksi arvostelulle palvelun idean testaamisavaiheessa. Myös markkinointi vaatii heittäytymistä ihan joka päivä.

Heta: Vaikeinta on varmaan taltuttaa välillä omaa intoa. Oma kunnianhimo ja intohimo tätä hommaa kohtaan ja toisaalta halu pööpöillä vauvan kanssa tuntuvat olevan aina pienessä ristiriidassa.

Krista: Vapauttavaa on ollut voida suunnitelma itse työajat. Aluksi tein Kinspiringia usein lähes öisin. Se sopii minulle!

Heta: Aina kun kerron jollekulle Kinspiringista, kuulen: “ihan mahtavaa, että tuollainen palvelu on olemassa” tai “voi kun tuollainen olisi ollut olemassa jo silloin kun lapseni olivat pieniä”. Kinspiringin olemassaoloa ei tarvitse perustella, sillä sille on kysyntää. Se tekee tästä hommasta helppoa.

Kinspiring-palvelun perustajat vas. Heta Kärki ja Krista Pohjanlehto.

Onko yrittäjyys nykyään teidän päätyö vai teettekö sitä sivutoimisesti muun työn ohella?

Krista: Aloitin Kinspiringin kesällä 2016 ollessani töissä täyspäiväisesti ja nyt olen äitiyslomalla.

Heta: Minäkin olen ollut viimeisen vuoden äitiyslomalla. Perustimme yhteisen yrityksen, kun poikani oli kolme kuukautta.

Perustitte yrityksen yhdessä, onko teillä erilaista osaamista vai millaisia hyötyjä on mielestänne siinä, että perustaa yrityksen ystävän kanssa?

Krista: Osaamisemme täydentävät toisiaan. Olen ollut töissä useammassa startupissa liiketoiminta- ja tuotekehitystehtävissä. Nyt on mahtavaa kehittää omaa palvelua. Olimme Hetan kanssa vain työtuttuja ennen Kinspiring Oy:n perustamista. Tarkoitukseni oli pyyteettömästi sparrata Hetan kanssa Kinspiringin ideaa, sillä uskoin hänellä olevan paljon annettavaa idealle markkinoinnin, sisältöjen ja PR:n suhteen. Oli iloinen yllätys, että Heta jakoi intohimoni ideaa kohtaan ja halusi lähteä mukaan!

Heta: Meillä on erilaista osaamista mutta myös erilaiset luonteet. Kun minä keksin jonkun pöhkön idean, Krista kohteliaasti palauttaa minut takaisin maan pinnalle. Kun resurssit on rajatut, on tärkeää keskittyä olennaiseen eikä rönsyillä liikaa.

Krista: Jo nyt on ilmiselvää, että yhdessä tekemisessä on voimaa. Pystymme sparrailemaan  ideoita yhdessä. Minäkin heittäydyn tempauksiin, joihin en olisi ikinä uskonut lähteväni!

Miten voin käytännössä käyttää Kinspiring-palvelua?

Krista: Pääset mukaan rekisteröitymällä jäseneksi sivustolla. Palvelu noudattaa esimerkiksi Airbnb:stä tuttua jakamistalouden toimintamekanismia, jossa jokainen käyttäjä voi olla sekä vuokraaja, että vuokranantaja. Maksut, viestiminen ja suosittelut hoituvat alustalla turvallisesti.

Miten voin itse laittaa omia tavaroitani vuokralle Kinspiring sivustolle?

Krista: Ilmoituksen luominen on helppoa! Poiketen nettikirppiksistä ilmoitus kuvineen tarvitsee luoda vain kerran. Sama ilmoitus palvelee niin monta kertaa kun vuokranantaja haluaa tuotetta vuokrata.

Heta: Ota hyvä kuva! Krista kirjoitti myös blogiimme vinkkejä hyvän vuokrailmoituksen tekemiseen. Voit antaa vuokralle sellaisiakin lastentarvikkeita, joita käytät satunnaisesti. Merkkaa vain oma käyttösi saatavuuskalenteriin.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia teillä on yrityksenne osalta?

Krista ja Heta: Haluamme muuttaa pysyvästi lapsiperheiden tapaa kuluttaa lastentarvikkeita.

Äitiyden ja yrittäjyyden yhdistäminen

Olette molemmat myös äitejä, millaista on olla yrittäjä pienten lasten kanssa?

Krista: Olen koko aikuisikäni tehnyt usempaa projektia kerrallaan eli sinänsä äitiyden ja yrittäjyyden yhdistäminen ei tunnu minusta mitenkään uudelta. Tekemisestä saatava energia pitää minut liikkeellä ja jaksan paremmin kotonakin.

Heta: Sama kuin Kristalla. Luulen, että olisi vaikeampaa olla tekemättä mitään muuta. Lähellä asuva, väitöskirjaansa tekevä äiti hoitaa Eeliä yhden päivän viikossa. Silloin minä teen töitä. Toisena päivänä minä hoidan hänen lastaan. Tykkäämme Kristan kanssa olla monessa mukana. Krista on yksi Future Femalen perustajista. Minä perustin viiden muun naisen kanssa naisten vertaiskoulutusverkoston Howtomon vuosi sitten. Molemmilla on siis kalenterit aika täynnä! Jos joskus pukkaa stressiä, yritän muistuttaa itseäni, että kalenterini on täynnä varsin mukavia asioita.

Millaisia terveisiä haluaisitte lähettää blogini lukijoille?

Krista: Elämä olisi varmasti helpompaa, jos osaisi niin yrittämisessä kuin perhe-elämässäkin useammin ajatella “Parempi tehty kuin täydellinen” (Done Is Better Than Perfect). Kinspiringinkin kehityksessä on elintärkeää päästää irti oikealla hetkellä ja antaa oikeiden asiakkaiden määritellä, onko palvelu tai sen ominaisuus riittävän hyvä.

Heta: Äitiyslomalla elämääni on tullut maailman ihanimman lapsen lisäksi tullut todella paljon kaikkea uutta kivaa. Just say YES! -asenne ja oman intuition seuraaminen ovat antaneet paljon. Hilla, sinunkin blogissasi ja sinussa ihastuin positiivisuuteesi ja tekemisen meininkiisi. Sinusta saa energiaa! Ollaan yhdessä rohkeita ja pidetään avoimet ovet uusille asioille.

Iloista ja aurinkoista alkavaa viikonloppua!

-Hilla

Lue lisää:

Kuka sinä olet?

Kaipaako bloggaaja älyllisiä haasteita?

Millainen on kiinnostava blogi?

No jos minäkin vielä… Älä vertaile!

Vinkkejä blogin aloittamiseen

Millaisia blogeja luen?

Bloggaajan indentiteettikriisi

Muutama sana yrityksistä, jotka haluavat näkyvyyttä blogeissa

Saan 454,19 euroa lastenhoidon tukea kuukaudessa. Miten perheellisen talous käytännössä hoituu?

Äitiyslomani loppui heinäkuussa, jonka jälkeen siirryin hoitovapaalle. Samalla tuet luonnollisesti tippuivat. Tällä hetkellä saan lastenhoidon tukea 454,19 euroa kuukaudessa Kelalta. Tuo on siis summa, joka verojen jälkeen siirtyy tililleni. Miten käytännössä kotiäiti pärjää tuolla summalla kuukaudessa? Sitähän monet miettivät, joten kerronpa meidän perheen tilanteesta sekä laajemmin ajatuksiani aiheeseen liittyen.

454,19 euroa kuukaudessa ei riitä edes minun osaani asuntolainan lyhennyksestä. Käytännössä menen jo miinukselle joka kuukausi sillä, että lyhennän lainan ja maksan osani asuntomme hoitovastikkeesta. Sitten pitäisi vielä syödä jotain, ehkä vähän elääkin, mahdollisesti tankata auto ja ostaa uudet syksykengät.

Hoitovapaalle jääminen on jokaisen äidin ja perheen oma ja henkilökohtainen valinta, siihen vaikuttaa moni asia elämässä. Parhaiten oman tilanteensa tietää jokainen perhe itse ja valinnat tehdään sen mukaan. Joskus äiti haluaa palata takaisin töihin oman hyvinvointinsa takia heti äitiysloman loputtua tai jo ennen sitä, joskus isä haluaa kokea, miltä tuntuu hoitaa lasta kotona, joissain tilanteissa lapsi viedään päiväkotiin 8 kuukauden iässä ja molemmat vanhemmat jatkavat työelämässä kuten ennenkin. Osa jää lapsen kanssa kotiin muutamaksi kuukaudeksi hoitovapaalle, jotkut pidemmäksi aikaa, ehkä useammaksi vuodeksikin. Joissain tilanteissa valinnan sanelee taloudellinen tilanne, joskus halu palata töihin, joskus jokin muu. Syitä on monia ja kaikki syyt ovat yhtä oikeita perheen tilanteeseen nähden.

Itse valitsin jatkaa kotona hoitovapaalla ainakin vielä jonkin aikaa. En ole tehnyt mitään päätöstä edelleenkään siitä, kuinka kauan olen vielä kotona. Aika voi olla kaksi kuukautta tai se voi olla vuosi. Meidän perheen tilannetta sanelee nyt enimmäkseen talousasiat sekä suuret elämänmuutokset. En koe hyväksi, että yhtä aikaa myymme kotimme, etsimme uutta, muutamme uuteen kotiin ja ympäristöön, palaisin töihin ja siinä rytäkässä Pikkuässä aloittaisi päiväkodin. Tuntuu, että siinä olisi liikaa muutoksia yhteen rysäykseen, vaikka muutoksesta tykkäänkin. Päätimme alkaa ”purkaa” tilannetta nyt asunnosta ja seuraavat asiat lutviutuvat sen perässä. Näin ainakin toivomme.

Edelleen joku saattaa miettiä, miten arjesta selviää 454,19 eurolla kuukaudessa. Ei siitä selviäkään, vaan tilanteeseen vaikuttaa muutkin asiat. Isoin ja tärkein tekijä on tietenkin se, että mieheni käy töissä ja tuo perheemme talouteen yhden kuukausipalkan. Sen lisäksi minä saan blogistani hieman mainostuloja (puhutaan kuitenkin pienistä summista), teen joitain blogiyheteistöitä sekä olen laskuttanut oman toiminimeni kautta markkinoinnin ja viestinnän konsultointia sekä prjektiluontoisia töitä parille asiakkaalle. Perustin toiminimen juurikin siitä syystä, että minulla olisi mahdollisuus tässä elämäntilanteessa tehdä hieman töitä, jos vain sellaisia saisin järkättyä itselleni. Hoitovapaan ensimmäisenä kuukautena minun tuet ja tulot yhteensä jäivät kuitenkin kokonaisuudessaan alle 1000 euron ja sillä pärjättiin.

Päädyimme myymään asuntomme itse myös osittain taloudellisesta syystä. Minulla oli aikaa ja halusimme säästää välityspalkkion. Tämän meidän asunnon kohdalla säästimme 8000 euroa välityspalkkion, joka olisi kilahtanut välittäjän kukkaroon. Nyt sitä ei tarvinnut maksaa. Vaikka välityspalkkiot ovatkin pieniä prosenttilukuja, ovat ne oikeasti aika suuria summia kun kyseessä on asunnon hinta. Siksi halusimme myydä kotimme itse.

Näiden raha-asioiden lisäksi tärkeää on myös säästäväinen luonne. En ole ostanut itselleni juurikaan uusia vaatteita viimeisen vuoden aikana, enkä varmasti tule ostamaan lähitulevaisuudessa. Ostan lähinnä tarpeeseen ja yritän hankkia sellaisia vaatekappaleita, joita on mahdollisuus yhdistellä. Muotibloggaajaa minusta ei tällä hetkellä tekisi hyvällä huumorillakaan. 😉 Teemme lähes kaiken ruuan itse, valitsemme kaupassa järkevästi, syömme aika harvoin ulkona, emme ole sisustaneet kotiamme yhtään menneen vuoden aikana ja hyvinvoinnin sekä liikunnan kannalta harrastan parhaillaan ilmaisia lajeja: luonnossa liikkumista, juoksua, kehonpainotreeniä ja kuntopiiriä. Elämme siis säästeliäästi, varsinkin tässä tilanteessa.

Toki haluan nauttia elämästä, mutta mietin tällä hetkellä aika tarkkaan miten sen voi tehdä säästeliäästi. Esimerkiksi päivävaellus Nuuksion kansallispuistoon omien eväiden kanssa on parasta nautintoa, mutta maksaa vain bensojen verran toteuttaa se. Välttelen tällä hetkellä myös turhaan kaupungilla ja ostoskeskuksissa pyörimistä, koska tarve ostamiseen tulee helpommin siellä. Välillä selailen nettikauppoja, mutta ostoskori harvemmin pääty kassalle saakka. Säästökohteemme on ollut tulevan joulukuun Uuden-Seelannin matka, joka on ollut tavoitteena jo parin vuoden ajan.

Kuulostaako tylsältä? Ehkäpä jonkun korvaan kyllä, ankeaa, tylsää tai tavallista, kukkaron nyörit pysyy aika kireällä monessa tilanteessa. Sen sijaan meille tämä on nyt tällainen vaihe elämässä ja nautimme siitä, että elämän meno onnistuu näin ja pärjäämme. On ihanaa herätä Pikkuässän vierestä aamuisin, touhuta hänen kanssaan päivät ja nähdä kehitys ja kasvu. Vaikka tavallista arkea elämmekin, niin teemme siitä mahdollisimman mukavaa.  Jos tulevaisuudessa blogiyhteistöitä näkyisi enemmän täällä blogissani, niin tulot menevät kyllä suoraan leivän päälle eikä sukan varteen. 😉 (tiedoksi niillekin, joita kaupallisuus blogeissa ärsyttää). Vaikka bloggaaminen onkin harrastukseni, ei tässä tilanteessa ole yhtään harmi, jos tälläkin vähän tienaa.

Inspiksen tähän tekstiin sain eilen luettuani Jari Sinkkosen pääkirjoituksen Hesarissa. Teksti varmasti jakaa mielipiteitä (syystäkin), mutta sen viimeinen kappale oli minusta lainaamisen arvoinen: ”Yksi sana pikkulapsia koskevasta puheesta on puuttunut kokonaan: ilo. Kukaan ei puhu siitä, että lapsen hoitaminen tai hänen kehityksensä seuraaminen tuottaisi syvää ja ainutkertaista iloa ja tyydytystä. Keskitytään siihen, kuka joutuu huolehtimaan pienistä lapsista eikä siihen, kenellä on etuoikeus hoitaa lapsia. Laskevat syntyvyysluvut eivät ole ihme tällaisessa ilmapiirissä.”

Mielestäni hyvin sanottu.

Usein keskusteluissa keskitytään pienten lasten kohdalla vaivaan tai käytännön asioihin. Ei siihen, että elämästä nautitaan tässä kohtaa tai siitä, että sydän pakahtuu rakkaudesta, ilosta, onnesta ja ylpeydestä näiden pienten kanssa kotona ja sitä arvoa ei saa takaisin 50-vuotiaana oravanpyörässä. Kotona oleminen käy myös ihan duunista.

Olisihan se hienoa, jos voisi jakaa tämän ilon sekä etuoikeuden, ja saisi tilille hieman enemmän kuin 454,19 euroa kuukaudessa. Mutta kuten tiedetään, elämä on valintoja ja tasapainoilua. Kaikkea ei voi saada. Jokaisella on kuitenkin omat valinnat jossain määrin käsissään. Elämästä kannattaa tehdä sen näköinen, että viihtyy menossa mukana itsekin.

-Hilla

Mielellään keskustelen aiheesta kommenttiboksin puolella kanssanne ja kuulen, miten muissa perheissä asiat on sumplittu. Tai millaisiin ratkaisuihin päädytty ja miksi. 🙂 Tai saa myös kokemuksen rintaäänellä kertoa mielipiteensä joku sellainenkin, jonka lapset ovat jo isoja. Miltä aihe teidän silmissä näyttää?

PS. Ensi viikolla avoimet juoksutreenit!

 

Meidän kaksio tulee myyntiin

Meidän viihtyisä kaksio tulee pian myyntiin. Olemme tätä asuntoasiaa jo pidemmän aikaa miettineet ja tulimme lopulta mieheni kanssa siihen tulokseen, että parempi myydä ensin oma pois ja katsella sitten kunnolla uutta.

Teimme jo yhdestä uudesta kodista ehdollisen tarjouksen, mutta se ei mennyt läpi. Ehdollinen tarjous siinä mielessä, että tarjouksemme olisi vaatinut ensin oman asuntomme myyntiä. Ehdolliset tarjoukset ovat siinä mielessä huonoja, että jää vähän niinkuin välikäteen, eikä siksi ole paras tilanne uuden oston kannalta. Varsinkin jos tulisi jokin aivan unelma vastaan, jää ehdollinen tarjous muiden tarjousten jalkoihin.

Tuo viimeinen kuva varmaankin kertoo syyn, miksi olemme uutta ja isompaa kotia etsimässä. Tila loppuu kesken, yksinkertaisesti. Makkari on meidän työhuone (mieheni etätyöhuone), jumppahuone, vaatehuone ja nukkumishuone. Olkkari on leikkihuone ja näköjään myös pyykkihuone. Partsi ja terassi harrastusvälinetiloja, sieltä löytyy sukset, kalastusvälineet ja suunnistuskengät. Vessaan muutti eilen kylpyammeen seuraksi myös potta ja vauvan hoitopöytäkin sieltä jo löytyy.

Jos siis olet etsimässä itsellesi kaksiota Helsingin alueelta, niin pysy kuulolla lähiaikoina. Me olemme viihtyneet todella hyvin tässä kodissa, varmasti viihtyy seuraavatkin omistajat. 💕

Olemme päättäneet lähteä myymään kotia itse, ilman asunnonvälittäjää. Joten kunhan saamme kaikki käytännön asiat hoidettua ja kodin kuvattua, niin kerron lisää. 🙂

Mukavaa päivää!

Hilla

Mitä olinkaan pohtinut unelmakodista vuosi sitten? Ajatuksia unelmakodista ja unelmoimisesta.