Vauva 9 kuukautta – Kuukausikuulumiset

Yhdeksän kuukautta lasissa ja enää kolme jäljellä tätä vauvavuotta. Sitten musta tulee taapero, sellanen isompi ihminen, jota ei tarvitse kutsua enää vauvaksi.

On kuulkaas tapahtunut paljon viime aikoina. Purukalusto kehittyy ja pian nakerran mitä vain mun terävillä ala- ja ylähampailla, jotka ovat puskeneet läpi tuolta pehmeiden ikenien läpi. Koko ajan tekisi mieli laittaa jotain suuhun ja kokeilla, josko pala irtoaisi. Testasin eräs päivä alahampaitani myös äidin nenään, siitä äiskä ei niin paljoa välittänyt, vaikka musta se oli tosi hauskaa.

Imitoin kaikkea ja kaikkia koko ajan. Kun mulle näyttää kieltä, näytän takaisin. Kun mulle vilkuttaa, vilkutan takaisin. Kun päristelet kanssain, päristelen vielä kovempaa takaisin.

Tää kesä on mun elämäni eka kesä. Monet sanoo, ettei ole ollut hyvät ilmat, mutta mun mielestä nää on paremmat verrattuna tammikuun pakkasiin. Ulkona voi olla vähissä vaatteissa, on valoisaa ja voin kontata pitkin nurmikkoa pihalla. Mun mielestä kesäsää on ollut varsin mainio. Mä en kuitenkaan ottaisi vielä bikineissä aurinkoa rannalla, joten tällainen leuto ja vähän sateinen kesä kelpaa kyllä. Ehdin mä niitä hellepäiviäkin ehkä joskus tulevaisuudessa kokemaan.

Äiskä ihmetteli jossain vaiheessa, kun ruoka ei meinannut maistua mulle. En halunnut äidin huolestuvan turhaan, joten aloin taas syömään paremmin. Se syömättömyys oli vaan joku vaihe, meillä vauvoillahan on näitä vaiheita, joita kukaan ei ymmärrä. Kun yksi vaihe menee ohi, niin tuleekin jo uusi. Äiskä on jo luovuttanut sen suhteen, että yrittäisi pysyä näiden vaiheiden perässä. Se vaan ottaa annettuna mitä tulee ja ajattelee huonompana päivänä huomisen olevan parempi. Ja se on kyllä hyvä taktiikka. Mäkin olen tällainen positiivinen tyyppi, joka uskon just sellaseen positiiviseen ajatteluun. Silleen tätä vauvaelämääkin jaksaa paremmin, kun ottaa vauvajutut välillä ihan vaan huumorilla. Ei huolestu jos nyt pariin viikkoon ei mene yhtään lihasoselusikkaa masuun saakka. Jotain muuta meni ja se on pääasia.

Tissijutut mä lopetin nyt yhdeksän kuukauden iässä. Ei kiinnosta enää tissi ja yötissittelyn lopetin pari viikkoa sitten. Äiti olis voinut kuulemma imettää pidempäänkin, mutta on myös oikein tyytyväinen tähän ratkaisuuni. Kyllä siinä yhdeksässä kuukaudessakin oli aika paljon tekemistä, niin äiti jossain vaiheessa sanoi. Muistan kun olin viisi kuukautta vanha, niin äiti laski imetyskertoja. Jos äiti oli vuorokauden aikana keskimäärin imettänyt minua 10 kertaa, niin viidessä kuukaudessa imetyskertoja oli tullut 1500. Ei siis todellakaan ihme, jos äidistä tuntui joskus siltä, että tissi oli tiskissä koko ajan. Nykyään on oikeastaan tosi ihanaa myös se, että iskäkin voi antaa mulle maitoa ja en ole enää maidon osalta sidottuna vain äitiin. Tuntuu kivalta juoda jo nokkamukista ja pillillä osaan imeä mukista, sellasia isojentyttöjen juttuja ne.

Olen saanut näiden yhdeksän kuukauden aikana todella kauniita vaatteita Newbie-lastenvaatemerkiltä. Newbie on KappAhlin merkki ja niillä on kyllä tosi söpöjä vaatteita. Äidin kanssa tykätään hempeistä väreistä ja hyvälaatuisista kankaista, jota kestää kulutusta ja pesua. Sellaisia vauvan vaatteiden kuuluukin olla. Newbien kankaat on tehty ekologisesta puuvillasta, ne tuntuvat iholla mukavilta ja pysyvät muodossaan. Halusin vain sanoa kiitos kaikista vaatteista, joita olen saanut testata. Ne ovat saapuneet aina kauniissa paketissa kortin ja terveisien kera. Todella mukava tehdä blogiyhteistyötä brändin kanssa, jonka tuotteista todella tykkäämme. Niitä on mun päällä näissäkin kuvissa.

Vauhtia mussa riittää, kun silmät avaan aamulla lähden heti eteenpäin. Jatkan kunnes uni tulee. Muuten liikun, olen ikiliikkuja. Fammo, eli mun isän äiti, sanoi mun olevan aika aktiivinen vauva. Ei kuulemma muista, että iskä olisi ollut lapsena näin vauhdikas. Kultaako aika muistot, vai onko se totta? Äiti kuulemma voi uskoa sen, sen verran paljon se saa päivittäin juosta mun perässä. Yks päivä se melkein rakensi mulle olkkariin aitauksen, että olisi saanut rauhassa vähän siivota. Jos me siivotaan yhdessä, niin se on tavallaan plus miinus nolla. Minä kerään tavaroita pois paikoiltaan ja äiti toiseen suuntaan. Sekin on kiva leikki.

Olen saanut mökkeillä ja olla paljon sukulaisteni kanssa. Mulla on ihana perhe ja parhaat isovanhemmat. 9 kuukauden iässä olen oppinut halaamaan ja antamaan suukkoja suu auki. Suukot suu auki ovat märkiä, sellaisia että saaja tietää saaneensa multa suukon. Oikeesti tiedän, että kaikki haluaisi multa niitä suukkoja enemmänkin, vaikkei ne sitä ääneen sanokaan.

Äiti luki eilen hänen mielestään aivan älyttömän hyvän artikkelin vanhemmuudesta. Artikkeli kuulemma hienosti peilasi aikaamme ja vanhemmuuden suorituskeskeisyyttä. Kai äitikin on joskus keskittynyt epäolennaisuuksiin, vaikka tärkeintä vanhemmuudessa on kuitenkin tunne. Reetta Rädyn koko artikkeli: Vanhemmuus on tunne, ei rään pyyhkimistä tai synttärijärjestelyjä on luettavissa tämän linkin takaa. Lainaan siitä muutaman kohdan tähän blogitekstiin.

Viime yönä äiti ja minä olimme kuumeessa molemmat. Meihin on iskenyt joku kesäflunssa. Äitillä oli kurkku tosi kipeä ja voimat kuumeen takia loppu, mutta silti hän jaksoi yöllä kanniskella minua ja pitää lähellä kun mitä sitä tarvitsin. Äiti sanoi toivovansa vain sitä, että minulla olisi kaikki hyvin. Äidin omat vaivat tuntuivat siinä kohtaa mitättömiltä. Sitä se äitiys kai pohjimmiltaan on.

 ”Vanhemmuus on sitä, että otat vastuullesi lapsen ja haluat että hänen olisi hyvä.”

”Vanhemmuus vaikuttaa ulkoapäin joltakin, mitä tehdään, ei joltakin, mikä tuntuu. Ja sitä vanhemmuus kuitenkin on: tunne.”

”Vanhemmuus ei ole rintapumppu, epiduraali, bataattisose, lapsen nimen tai kolmannen miettiminen, sisustusratkaisu, karkkipäivä, päivähoitovalinta tai tanssiharrastus. Nämä ovat 2010-luvun Suomen ominaisuuksia, eivät vanhemmuuden.”

”Se on sitä, että sinun onnellisuutesi on sidottu lapseen, sittenkin kun lapsen onnellisuus ei ole sidottu sinuun. Sitä että tulet iloiseksi, jos lapsi on iloinen ja hajotat sydämesi, jos lapselle sattuu jotain.”

”Vanhemmuutta ovat vastuu, syyllisyys, rakkaus, raivo, onni, ilo, pelko, se että sovittelee vanhemmuuden kokoisen asian osaksi elämäänsä, ei koko elämäksi. Vanhemmuuden tarjoama tunteiden skaala on äärimmäinen. Vanhemmalle lapsen itku tai nauru ei ole ääni, vaan tunteenilmaus.”

”Vanhemmuus on se tunne, kun katsoo lastaan, eikä voi vuosienkaan jälkeen käsittää, että siinä hän on, ihmeellisenä, ärtyneenä, tohkeissaan, tukka sotkussa, likaisessa paidassa, taas nuo samat housut, toivottavasti se on muistanut syödä jotain, ei tässä välipalasta ole kyse, vaan pakahtumisesta.”

<3 Hilla ja Pikkuässä

Milloin palaat työelämään?

Kun tulin raskaaksi ja kerroin siitä isommalle joukolle, alettiin minulta kysyä podenko aamupahoinvointia. Seuraava kysymys taisi olla miltä kasvava raskausmaha tuntuu? Sitten kysyttiin jännittääkö tuleva synnytys minua, sen jälkeen kysyjiä kiinnosti miten synnytys sujui. Seuraavaksi kiinnosti imetys ja se, riittääkö maito vauvalle. Seuraavat kysymykset taisivat liittyä vauvan uniin ja nukkumiseen. Tällä hetkellä monet kysyvät minulta, milloin palaan työelämään.

Tiedän, ihmisethän kysyvät asoita kohteliaisuuttaan, hyvästä tahdosta. He ovat kiinnostuneita minusta, meistä. Haluavat tietää, miten meillä menee ja mitä meille kuuluu, mitä seuraavaksi. Monia ystäviäni kiinnostaa raskauteen ja synnytykseen liittyvät asiat, koska eivät ole niitä vielä itse käyneet läpi.

Silti joskus tuntuu, vastattuani kymmenelle ihmiselle samaan kysymykseen tuleeko minulta rintamaitoa tai nukummeko yömme perhepedissä hyvin, että eikö olisi joitain muita kiinnostavampia aiheita. Samalta on tuntunut nyt, kun monet ovat tiedustelleet sitä milloin palaan työelämään. Vastaus on oikeastaan lyhyt: minä en tiedä. Katsotaan. Vauva on vasta 8 kuukautta vanha, tarvitseeko tässä kiirehtiä. Haluan katsoa miten markkinointitoimistoni Floussa työllistää minut, ja ainakin vielä tämän kesän olen rauhassa hoitovapaalla vauvan kanssa. Työelämäkin on siinä mielessä muuttunut, että töitä voi tehdä monella tapaa tällaisissa elämänvaiheissa.

Tämä aika vauvan kanssa kotona ei koskaan tule takaisin. Tämä on tässä ja nyt. Jos tästä ajasta haluaa nauttia, sen aika on nyt. Nyt. Ei viiden vuoden kuluttua.

En halua kymmenen vuoden kuluttua katua sitä, miksen ollut vauvan kanssa kotona ja hänen lähellään silloin kun hän oli pieni ja sitä tarvitsi. Ainakin juuri nyt tuntuu siltä, että tämän kesän aikana ei ole minnekään kiire. Asiat voivat muuttua syksyllä, mutta nyt haluan elää tätä päivää. Olen myös huomannut, että ”Milloin palaat työelämään?” -kysymykset tekevät minulle ulkoista painetta sille, että työelämään PITÄISI palata pian. Eihän sekään ole tietenkään kysyjien tarkoitus, mutta olen huomannut sellaisen vaikutuksen itseeni. Ja oikein hyvin ymmärrän niitäkin äitejä, jotka haluavat palata mahdollisimman pian takaisin työelämään.

Olen elämässäni joskus huomannut jälkikäteen, että joidenkin asioiden parissa olisi voinut viipyä pidempään. Vaihto-opiskeluvuosi ulkomailla olisi venyttänyt lukiota vuodella, mutta vain vuodella. Yliopistossa olisi voinut opiskella vielä toisen sivuaineen ja opinnot olisivat venyneet vuodella, mutta vain vuodella.

Meillä ihmisillä on usein kiire eteenpäin, sinne seuraavaan asiaan. Jälkeenpäin yksi vuosi on lyhyt aika, mutta se voi koko elämän kaaressa olla hyvin merkityksellinen vuosi.

Milloin tai miten palaat työelämään? Katsotaan, sen kyllä aika näyttää ja asiat järjestyvät. Nyt on hetki tälle asialle elämässäni. Se saa riittää vastaukseksi kysyjille.

Iloista alkanutta viikkoa kaikille, tällä viikolla siirrymme heinäkuuhun. 🙂

-Hilla

Miten siellä ruudun takana muut äidit ajattelevat töihin paluusta? Olisi mukava kuulla ajatuksia.